Säkerhetskort

Den som behöver göra en nyckel går till nyckelservice – så långt är allt enkelt och logiskt. Nyckelservice får dock inte kopiera alla slags nycklar. I många fall måste man visa upp ett nyckelkort för att låta göra en nyckel.

 

Vad är ett säkerhetskort?

Ett säkerhetskort är ett kort i kreditkortsformat som visar att innehavaren har rätt att göra en nyckelkopia. Det medföljer när man köper ett säkerhetslås och är en garanti för att bara man själv – eller en person som man lämnar kortet till – och inga obehöriga kan låta göra en kopia.

Det är bra för den egna trygghetskänslan. Om man skulle låna ut nyckeln eller tillfälligt tappa bort den vet man att ingen har kunnat göra några kopior eftersom det hade varit nödvändigt att ha tillgång till säkerhetskortet också.

 

Viktigt för alla hyresvärdar

Särskilt för hyresvärdar rekommenderas användning av lås och låssystem med säkerhetskort. Även om nya hyresgäster är aldrig så förtroendeingivande finns det ändå restrisker. Som vi redan har nämnt är det inte bara man själv som kan tappa bort en nyckel utan det kan även hända en hyresgäst. I detta läge gäller det gamla talesättet ”Förtroende är bra, kontroll är bättre”. Hyresvärden har ett säkerhetskort och kan därmed vara säker på att hyresgästerna inte kan göra nyckelkopior utan att fråga. Eftersom hyresgästerna saknar säkerhetskort måste de beställa extranycklar via hyresvärden (eller bostadsförvaltningen) och sedan få dem utlämnade.

 

När en hyresgäst vill låta göra en ny nyckel

Det kan naturligtvis förekomma att en hyresgäst vill ha en extranyckel. De befintliga nycklarna kanske inte räcker till samtliga medlemmar i hushållet, eftersom man behöver lämna en nyckel till en vän eller granne (i den händelse man låser sig ute eller behöver vattningshjälp under semestern) – det finns många orsaker. Eftersom hyresgästen inte har något säkerhetskort kan nyckeln inte tillverkas hur som helst.

Oavsett om det handlar om en privat bostad eller kommersiella lokaler: Hyresgästen måste ge hyresvärden (eller eventuellt bostadsförvaltningen) ”i uppdrag” att låta göra en nyckel och får sedan den färdiga kopian utlämnad.

 

Även säkerhetskortet kan komma bort

Det är inte bara nycklar som kan komma bort. Vill det sig riktigt illa kan själva säkerhetskortet förkomma. I detta fall måste ett ersättningskort utfärdas, vilket kräver en del skriftlig administration i form av en edlig utsaga. Med en sådan kan ett nytt säkerhetskort lämnas ut.

 

Helt utan säkerhetskort: det digitala låssystemet

Ett säkrare alternativ med många fördelar är att installera ett digitalt låssystem, till exempel System 3060 från SimonsVoss. I stället för nycklar används transpondrar eller andra digitala låsmedier som inte går att kopiera, och därför behövs inget säkerhetskort. Här kan du helt enkelt fastställa individuella tillträdesbehörigheter för varje transponder (och naturligtvis när som helst återkalla dem).

Inte heller en nyckelförlust leder till problem (inte ens om transpondern aldrig återfinns). Ett borttappat låsmedium kan enkelt spärras i systemet och går sedan inte längre att använda.

 

Intresserad? Kontakta oss gärna om du har frågor!
 

Snälla ring mig: