Cilinders

Waar gesloten wordt, zijn in de meeste gevallen ook cilinders van de partij. Toegangsdeuren, huisdeuren, kelderdeuren... Een cilinder is geregeld te vinden bij dergelijke deuren en er is een correcte sleutel nodig om het slot te openen.

 

Definitie cilinder

De cilinder speelt bij de veiligheid een centrale rol. De sleutel moet erop passen, anders is er geen toegang mogelijk. De meest voorkomende variant is nog steeds de mechanische cilinder. De sleutel heeft derhalve inkepingen en krijgt zo een profiel. Dit profiel moet met de cilinder overeenstemmen om de sleutel te kunnen invoeren en het sluitproces uit te voeren.

Daarbij is niet elke profielcilinder gelijk – hier moet een onderscheid worden gemaakt. Afhankelijk van het toepassingsgebied worden verschillende uitvoeringen gebruikt, waarop hierna wordt ingegaan.

 

De klassieker: profielcilinder

Als cilinder het meest gebruikelijk en wijdverspreid is de profielcilinder, ook wel "dubbele cilinder" genoemd. "Dubbel" omdat hier aan beide zijden een sleutel gebruikt kan worden. Daardoor is de cilinder uitermate geschikt voor toegangsdeuren van gebouwen.

Desgewenst kan de profielcilinder ook voorzien zijn van een gevarenfunctie. Dit betekent dat hij van beide kanten kan afsluiten, ook als er aan één kant al een sleutel is ingestoken. Dit is onder andere zinvol als er maar één toegang tot een woning is, omdat zo gegarandeerd is dat een andere sleutel ook functioneert als er aan de binnenkant een sleutel in het slot steekt.

 

 

 

 

 

 

Schließzylinder

Welke cilinders zijn er verder nog?

Behalve de profielcilinder bestaan er ook verschillende andere soorten cilinders. Hierbij moet bijvoorbeeld de knopcilinder worden genoemd. Deze kan slechts aan één zijde met een sleutel worden bediend, aan de andere zijde (doorgaans aan de binnenkant) zit een knop waarmee de cilinder wordt bediend. Zo kan vanaf één kant altijd worden gesloten.

De halve cilinder functioneert soortgelijk, behalve dat deze niet met een knop bediend kan worden, want in het algemeen is deze maar van één zijde afsluitbaar. Een bijzonderheid bij deze cilinder is dat hij binnen in principe 10 mm lang is. Hij is bijvoorbeeld vaak te vinden op garagedeuren of sleutelkasten.

Een iets minder veilige cilinder, die dan ook niet bij deuren wordt gebruikt, is de hevelcilinder. Als u hier de sleutel in het slot steekt, kunt u een hendel draaien om de deur te openen. Dit eenvoudige sluitmechanisme wordt bijvoorbeeld bij brievenbussen en lockers gebruikt.

Ook de buitencilinder moet nog genoemd worden, vaak te vinden op extra sloten die van binnen worden vastgeschroefd, bijvoorbeeld kastsloten of garagedeuren.

 

Antipanikzylinder

Bijzonderheid: de anti-paniekcilinder

Bij de cilinders verdient de zogenoemde anti-paniekcilinder speciale vermelding. Deze cilinder wordt ook wel paniekslot genoemd. Dat is een slechte benaming, want hij moet uitgerekend paniek voorkomen. De aanduiding is ontstaan omdat hij bij voorkeur voor vluchtwegen wordt ingezet.

Het bijzondere van deze cilinder is dat hij slechts van één kant op of van slot gedraaid kan worden, terwijl gegarandeerd moet zijn dat de deur van de andere kant altijd te openen is. Daarom wordt hij op vluchtwegen ingezet, omdat bijvoorbeeld in geval van brand een snelle vlucht gegarandeerd moet zijn.

Door deze bijzondere eigenschap is een deur met deze cilinder vaak in plaats van een deurgreep voorzien van een zogenaamde paniekstang, die naar beneden gedrukt kan worden. Deze bevindt zich ter hoogte van de deurgreep over de hele breedte van de deur en wordt daardoor ook automatisch ingedrukt als er tijdens het vluchten gedrang ontstaat.

 

 

Een zinvol alternatief: de digitale cilinder

Tot dusver bespraken we hier voornamelijk mechanische cilinders. Maar er bestaat een zinvol alternatief: de digitale cilinder. In plaats van een sleutel ontvangt u hier een sluitmedium zoals een transponder die programmeerbaar is en kan worden voorzien van de betreffende toegangsrechten. Het voordeel hiervan is onder andere dat de sleutel op elk gewenst moment met extra toegangsrechten uitgebreid kan worden (die uiteraard ook op elk gewenst moment weer ingetrokken kunnen worden). Na het programmeren, kunnen ook andere cilinders met het sluitmedium worden geopend.

Mocht het dan een keer gebeuren dat een "sleutel" kwijtraakt, dan kan deze eenvoudig in het digitale sluitsysteem geblokkeerd worden. Ook dit is een voordeel van het elektronische sluitsysteem. Bij mechanische systemen zouden in geval van sleutelverlies cilinders vervangen moeten worden om de veiligheid van het sluitsysteem te waarborgen. Bij een digitale installatie vervalt dit risico.

 

Hebt u belangstelling voor een digitaal sluitsysteem?

Hier komt u te weten hoe u met een installatie als het Systeem 3060 kunt profiteren van veiligheid, flexibiliteit en comfort. Neem contact op met ons!

 

Bel me alsjeblieft: