Sluittechniek in de vakantiewoning

Als gezinnen met kinderen op vakantie gaan, vinden veel van hen vakantie in een vakantiehuisje prettiger dan in een klassiek hotel. Hier is het verloop van de dag perfect aanpasbaar aan eigen behoeften en ook de comfortabele inrichting is vaak een goed argument voor een vakantiewoning.

Dag 1 van de gezinsvakantie wordt meestal bepaald door de aankomst en het groeiende gevoel van opwinding naarmate u dichter bij de vakantieplaats komt. Hoe ziet de accommodatie voor de mooiste weken van het jaar er uit? Om die vraag te beantwoorden, moet u ter plaatse in veel gevallen naar een centraal punt waar de sleutels voor de vakantiewoning worden overhandigd. Administratie of receptie zijn de klassieke inrichtingen voor deze 'mechanische' variant.

Maar er zijn ook andere mogelijkheden om ter plaatse de sleutel te krijgen denkbaar.

 

1. De sleutel op een geheime plek
Deze variant is ook tegenwoordig nog populair. Klassieke plaatsen om ze te verstoppen, zoals deurmatten of brievenbussen, zijn echter bekend en de eerste plaats waar onbevoegden zoeken. Voor dieven en inbrekers een koud kunstje om probleemloos in het vakantieverblijf binnen te dringen.

2. Sleuteloverdracht door de verhuurder of bekende ter plaatse
De meest voor de hand liggende mogelijkheid om de sleutel te overhandigen, is de de verhuurder zelf, indien deze ter plaatse aanwezig is. Mocht dit niet het geval zijn, dan wordt de sleutel ook wel tijdelijk afgegeven bij bekenden. Dit vraagt echter een hoge mate van vertrouwen en permanente aanwezigheid van een derde persoon ter plaatse. Het contact verloopt dus altijd over drie punten, wat al snel tot problemen tussen verhuurder en gast kan leiden.

3. Sleuteloverdracht door een externe service
Een alternatief biedt een zogenaamde verhuurservice, die ook de sleuteloverdracht van vakantiewoningen verzorgt. Dit is vooral handig voor verhuurders van vakantiewoningen die zelf niet ter plaatse wonen, maar wel absoluut zeker willen zijn. Een dergelijke service brengt echter extra kosten met zich mee en kan bij frequente wisseling van de gast snel in de papieren lopen.

4. Sleutelkluizen voor vakantiewoningen
Een heel populaire mogelijkheid om de sleutel van vakantiewoningen over te dragen, is inmiddels het aanbrengen van sleutelkluizen. Deze gaan open met een eigen sleutel of met een cijfercode. De tweede variant wordt vaak gebruikt voor vakantiewoningen. Voor aankomst ontvangt de bezoeker de code, zodat de sleutel voor de huisdeur direct bij het vakantieverblijf te vinden is. Maar hierin schuilt dan ook het grote gevaar: om de veiligheid van het vakantieverblijf te garanderen, moet de code regelmatig worden gewijzigd – bij voorkeur na elke boeking. Dit is voor verhuurders van vakantiewoningen organisatorisch vaak een flinke kluif, waardoor de code vaak maandenlang ongewijzigd blijft.

5. Sleuteloverdracht door lokale winkels
Vaak worden de sleutels ook door lokale winkels in de buurt van het vakantieverblijf overhandigd. Zo'n sleuteloverdracht is echter alleen in grote steden mogelijk en kan alleen tijdens de openingstijden van de winkels plaatsvinden. Later inchecken is dus vooraf uitgesloten.

 

De uitdaging van sleutels voor vakantiewoningen

Bovenstaande mogelijkheden voor het overhandigen van sleutels van vakantiewoningen zijn nog steeds heel gangbaar. Maar aan alle opties kleven problemen. Of het nu gaat om een gebrekkige beveiliging, hoge administratieve lasten voor de exploitant of het gevaar dat gasten voor een dichte deur staan. De sleuteloverdracht moet dus op veel punten geoptimaliseerd worden om het toegangsbeheer van vakantiewoningen probleemloos te laten functioneren.

Een risico blijft ook eventueel verlies van de sleutel van het vakantieverblijf. Eerst is een omslachtige zoekactie nodig, die in het ergste geval leidt tot de noodzakelijke vervanging van de cilinders, doordat de sleutel niet meer te vinden is en de accommodatie dus niet meer veilig is. Dat kost allemaal veel tijd en geld

Een effectieve mogelijkheid om de sleutels van vakantiewoningen te beheren is het gebruik van digitale toegangscontrole. Deze neem aan de ene kant druk weg bij de verhuurder van het vakantieverblijf en zorgt zo voor een gerust gevoel. Aan de andere kant zorgt het voor tevreden, terugkerende gasten die het comfort van het vakantieverblijf op prijs stellen.

 

Sleuteloverdracht via toegangscontrole

In bedrijven en openbare instellingen is het gebruik van digitale toegangscontrole al heel gewoon. Maar ook steeds meer particuliere aanbieders maken gebruik van de mogelijkheid van toegang zonder sleutels. De conventionele sleutel wordt vervangen door een digitaal sluitmedium zoals een transponder of een sleutelkaart en naar behoefte vrijgeschakeld. Mocht zo'n "digitale sleutel“ verloren gaan, dan kan deze onmiddellijk geblokkeerd en vervangen worden.

Verhuurders van een vakantiewoning profiteren eveneens van het gebruik van toegangscontrole. Voor het overhandigen van sleutels kan het medium ook buiten de woning worden geplaatst en weggenomen, maar zonder verlies van de veiligheid: De toegang tot de accommodatie wordt door de exploitant met een paar muisklikken dusdanig geconfigureerd dat de bewaarde transponder pas vanaf een bepaald tijdstip functioneert. Als alternatief kan de transponder ook al voor de vakantie met de post worden toegestuurd. Op die manier hoeft de gebruiker geen codes te vervangen of te wijzigen en is voor de gast geen omweg nodig via een tussenpersoon. Zo is de veiligheid van het vakantieverblijf te allen tijde gewaarborgd, waardoor exploitanten en gasten zich geen zorgen hoeven te maken over kwijtgeraakte sleutels of onbevoegde toegang.

 

Toepassingsvoorbeelden voor digitale toegangscontrole in vakantiewoningen

Hoewel de vakantiewoning op zich al een voorbeeld is van het gebruik van digitale sluittechniek, kan nog verder worden onderverdeeld welke voordelen hierbij worden benut. Dit blijkt bijvoorbeeld al uit het beheer van personeel of externe dienstverleners: schoonmakers krijgen een eigen toegangsmedium waarmee ze moeiteloos in de vakantiewoning kunnen. Die toegang kan eveneens tijdelijk worden verleend. Zodra de gasten zijn uitgecheckt, komt het personeel in de accommodatie en kan het werk worden uitgevoerd. De sleuteloverdracht is in het vervolg geautomatiseerd, zodat de administratieve lasten voor de verhuurder tot een minimum beperkt worden. Mochten er meerdere vakantiewoningen zijn, die door één dienstverlener moeten worden betreden, dan kan de toegang ook voor een heel complex met slechts één toegangsmedium plaatsvinden.

Dankzij de internet-app kunnen de sluitschema's en toegangsrechten op elke pc met internetaansluiting worden aangemaakt, zonder dat er iemand ter plaatse aanwezig moet zijn voor de configuratie. De gegevens worden via de browser opgeroepen en op de server van de fabrikant opgeslagen – in het optimale geval op een veilige plaats in de EU. Back-ups hoeven dus niet meer handmatig te worden opgestart en het systeem is altijd up-to-date.

 

Smartphone-app voor de toegangscontrole van vakantiewoningen

Met de app kan het systeem heel makkelijk via smartphone of tablet worden beheerd. De exploitant kan daardoor bijv. een opening op afstand van de deur uitvoeren, wanneer de gebruiker zichzelf heeft buitengesloten. Bovendien zorgen meldingen voor meer veiligheid doordat de deurbewaking de status van openstaande toegangen controleert. Als een deur te lang openstaat, ontvangt de beheerder van het systeem onmiddellijk een bericht op zijn mobiele apparaat.

Ook de bewoner van de vakantiewoning kan baat hebben bij de smartphone, bijv. wanneer de toegangsdeur niet met een sleutel wordt bediend, maar er een combinatie van digitale cilinder en pincode-toetsenbord is geïnstalleerd. Daarbij wordt de toegangsdeur – die tot nu toe was uitgerust met eenvoudige mechanische cilinders – omgebouwd tot de modernste digitale sluittechniek met het systeem MobileKey van SimonsVoss. De tweedelige sets bestaan telkens uit een digitale cilinder en een plat pincode-toetsenbord dat draadloos binnen en buiten kan worden aangebracht. Met behulp van een gratis internet-app wordt het digitale sluitsysteem geconfigureerd. De complete oplossing van MobileKey is geschikt voor max. 20 deuren en 100 gebruikers.

 

Installatie van een digitaal toegangssysteem

Het inrichten van een toegangssysteem in vakantiewoningen is kinderlijk eenvoudig. De montage en vervanging van bestaande mechanische cilinders gebeurt volledig draadloos. De installatie van moderne sluitcomponenten gebeurt zonder boren en speciaal gereedschap met maar een paar handelingen. Als de vakantiewoning wordt uitgebreid, kan het systeem achteraf zonder problemen worden aangepast.

Zodra de software eenmaal in gebruik is genomen, kunnen alle functies via elk apparaat met een internetaansluiting over de hele wereld worden beheerd. Gebruikers worden daardoor binnen de kortste tijd aangemaakt of geblokkeerd, toegangsrechten gewijzigd of de status van deuren opgevraagd.

 

Uw voordelen in één oogopslag

 • Nooit meer complicaties bij de sleuteloverdracht
  "Digitale sleutels“ worden probleemloos in de vorm van een digitaal sluitmedium (bijv. een transponder) beschikbaar gesteld en individueel vrijgegeven voor de periode van de boeking.
 • Maximaal comfort met minimale administratie
  Eenmaal geconfigureerd kunnen de bezoekersprofielen met een paar muisklikken worden aangemaakt, zodat de toegang meteen eenvoudig mogelijk is – zonder tussenpersoon of wachttijden.
 • Geautomatiseerd personeelsmanagement
  Externe dienstverleners krijgen aparte toegang via een gepersonaliseerd sluitmedium dat tegelijkertijd de toegang tot meerdere objecten mogelijk maakt.
 • Maximale veiligheid
  Nooit meer zorgen over openstaande deuren of verloren sleutels dankzij de bewaking van de deurstatus.
 • Internet- en smartphone-app
  Configuratie, beheer en kennisgeving van de toegangscontrole voor vakantiewoningen gebeurt heel makkelijk vanaf elke plek ter wereld via een browser of een app.
 • Eenvoudige installatie en gemakkelijk aanpassen
  Mechanische cilinders worden in een handomdraai vervangen door de digitale versie – zonder bedrading, zonder vuil en zonder boren!
 • Moeiteloze upgrades van het systeem
  Wanneer de vakantiewoning wordt uitgebreid, kunnen extra sluitcomponenten zonder enige moeite worden geïntegreerd. Ze zijn meteen klaar voor gebruik.

Modernste vakantiewoningen dankzij digitale sluittechniek

Profiteer ook van de optie digitale sluittechniek voor vakantieaccommodaties. Door moderne sluitsystemen verhoogt u niet alleen het comfort, maar ook de waarde van uw faciliteiten. Tevreden klanten stellen de luxe van een soepel verlopen vakantie gegarandeerd op prijs en worden misschien zelfs stamgasten.

 

Bel me alstublieft: