RFID Digitaal sluiten

Wat is RFID?

Letterlijk vertaald betekent RFID "Radio Frequentie Identificatie". RFID is een technologie die de meeste mensen vaak onbewust tegenkomen in hun dagelijks leven. RFID-systemen maken het mogelijk om gegevens contactloos uit te lezen of op te slaan. De overdracht van de gegevens vindt daarbij plaats via een draadloos signaal, zodat de sleutel kan worden geregistreerd zonder dat deze noodzakelijkerwijs wordt gezien of aangeraakt.

 

Ontwikkeling van RFID

Al in de jaren zestig werden RFID-systemen ontwikkeld. In die tijd kon de technologie zich door de hoge grondstoffenkosten (chipprijzen,...) nog niet doorzetten. Tien jaar later werd de techniek gebruikt als diefstalbeveiliging. Vervolgens volgden systemen om dieren te markeren. Aan het einde van de 20e eeuw slaagde de revolutie in de RFID-techniek, toen de prijzen voor RFIDtransponders daalden en de ontwikkeling geleidelijk werd gestimuleerd. Niet alleen bedrijven investeren tegenwoordig in contactloze systemen, ook particulieren gebruiken de RFID-techniek in de particuliere sector. De toepassingsgebieden omvatten intussen de meest uiteenlopende branches en gebieden, zoals digitale toegangssystemen of het betalen zonder contant geld.

 

Componenten van een RFID systeem

In principe bestaan RFID-systemen uit een lezer (RFID-lezer), een identificatiemedium (RFIDtransponder/tag) en software op de achtergrond (backend).

RFID-lezer 
De opgeslagen informatie op het identificatiemedium wordt door de lezer uitgelezen. Dit kan op verschillende manieren gebeuren. Er bestaan o.a. vaste lezers als leesstation bij deuren of poorten, maar ook mobiele varianten in de grootte van een smartphone..

RFID-transponders worden in de volgende categorieën onderscheiden:

- Passieve RFID-transponders ontvangen hun energie voor de gegevensoverdracht uit het elektromagnetische veld van de RFIDlezer. Ze hebben een reikwijdte van enkele meters.

- Actieve RFID-transponders hebben een eigen energiebron (batterij) en zijn in staat om gegevens van max. 100 m afstand door te geven.

- Semi-passieve transponders hebben een geïntegreerde energiebron voor hun eigen stroomverzorging, hebben echter nog een externe stroombron nodig om te kunnen reageren.

Transponders kunnen afhankelijk van het toepassingsgebied verschillende informatie opslaan. De opslaggroottes variëren van een 1-bits geheugen (bijv. voor goederenopslag) tot 8 kilobyte (bijv. voor veiligheidsprotocollen).

Software
Met behulp van RFID-software wordt de gegevensuitwisseling tussen de twee hardwarecomponenten aangestuurd en worden informatieprocessen beheerd. In de regel is in het zogenaamde "backend" een databank opgeslagen met de noodzakelijke informatie.

Hoe werkt RFID-techniek?

De transponder dient als gegevensdrager van het systeem en bevat een microchip en een koppelelement. Als het om een passieve transponder gaat, is deze absoluut inactief. Zodra deze echter binnen bereik van de lezer komt, reageert het identificatiemedium om geregistreerd te worden. Beide apparaten zijn gelijk en zodra ze zich binnen het wederzijdse bereik bevinden, kunnen signalen worden verzonden en ontvangen.

Concreet genereert de lezer een elektromagnetisch veld dat door de transponderantenne wordt ontvangen en aan de microchip wordt doorgegeven. Het magneetveld geeft het commando om de opgeslagen informatie op de transponder te identificeren en op te vragen (bijv. het serienummer). De transponder herkent het bevriende apparaat en zijn commando, zodat de vereiste gegevens aan het magnetische veld kunnen worden doorgegeven en door de lezer kunnen worden geregistreerd. Deze identificatieprocedure vindt binnen enkele seconden plaats.

Voordelen van RFID-systemen

Het grootste voordeel van RFID-technologie is de áanrakingsvrije identificatie, die een contactloze communicatie tussen zender en ontvanger mogelijk maakt. Vroeger werden goederen gescand met een barcode, wat tot hoge slijtage leidde. Tegenwoordig vindt de snelle identificatie plaats binnen een straal van honderd meter en is in staat om door meerdere materialen heen te dringen. Zo kunnen niet alleen voorwerpen binnen enkele seconden geregistreerd worden, maar ook dieren of mensen. Een ander voordeel is de aard van het identificatiemedium. De vorm en grootte van de microchip met antenne kunnen individueel aan de eisen worden aangepast en in het product worden geïntegreerd. Conventionele transponders zijn dienovereenkomstig weerbestendig. Zelfs bij extreme omgevingsinvloeden zijn deze resistent en te allen tijde afleesbaar. De zogenaamde "bulkregistratie“ biedt bovendien in de logistiek een aanzienlijke meerwaarde, wanneer het erom gaat meerdere gegevensdragers of tags binnen enkele seconden te registreren. Maar ook wanneer het erom gaat personen toegang tot gebouwen of zones te geven, biedt de identificatie met RFID-techniek een groot voordeel, omdat sleutels kunnen worden vervangen door individueel beschrijfbare transponders.

Door de robuuste materiaaleigenschappen is het gebruik van RFID-techniek uitstekend geschikt voor industrie en productie. Zo kunnen bijvoorbeeld afzonderlijke productiestappen worden gemarkeerd om processen af te beelden. Tags worden echter ook gebruikt om onderdelen, materialen en reserveonderdelen te labelen, zodat ze duidelijk herkenbaar zijn. Door deze identificatie kunnen vervalsingen van afzonderlijke onderdelen worden opgespoord.

In het logistieke bereik worden containers voorzien van chips, wat het markeren en uitlezen veel eenvoudiger maakt. Dit maakt het mogelijk de inhoud van de afzonderlijke containers bij de haven of bij douanecontroles gemakkelijk te identificeren. Maar ook opslagsystemen profiteren van de RFIDtechnologie. Hier kunnen honderden producten gelijktijdig worden gescand en processen binnen productie- en logistieke ketens worden geoptimaliseerd. Dit betreft met name intelligente opslagsystemen waarin geautomatiseerde processen het vullen van stellingrekken overnemen. Bovendien kan een goederenvoorraad binnen enkele seconden worden geregistreerd.

Maar ook in het dagelijks leven worden RFIDsystemen al toegepast. Het paspoort is bijvoorbeeld voorzien van een RFID-chip waarop de digitale pasfoto en de vingerafdrukken zijn opgeslagen. Bij contactloos betalen gebruiken we ook een creditcard met geïntegreerde RFID-chip met onze accountgegevens. Aan de kassa hoeven deze alleen nog maar uitgelezen te worden. Maar zelfs dit kan al snel weer achterhaald zijn. De eerste supermarkten hebben al tags aan hun complete assortiment toegevoegd. De artikelen hoeven niet meer los door de kassière gescand te worden, maar het complete winkelmandje wordt geregistreerd en bij de 'check-out' zonder tussenkomst van personeel afgerekend.

Een ander enorm toepassingsgebied is het gebruik van RFID-technologie op het gebied van 'digitaal sluiten'.

 

Digitaal sluiten dankzij RFID-techniek

Digitaal sluiten door middel van RFID biedt een groot aantal mogelijkheden, wanneer het erom gaat, toegangscontroles zonder sleutel te realiseren. Dankzij de contactloze digitale sluiting krijgen individuele personen of groepen toegang tot bepaalde gebouwen, ruimtes of zones.

 

In principe bestaan er twee systemen voor digitaal sluiten:

digitale sluitelementen in het online-systeem zijn met een centrale computer verbonden. Dit maakt een onmiddellijke opvraging en actualisering van toegangsrechten mogelijk. Wanneer een toegangsmedium (transponder of kaart) verloren gaat, kan het onmiddellijk met een druk op de knop geblokkeerd en vervangen worden.

Offline-systemen daarentegen hebben geen constante verbinding met de centrale. In deze gevallen wordt een lijst met bevoegde personen lokaal bewaard. Bij het scannen wordt gecontroleerd of het betreffende kenmerk in de lijst is opgeslagen. Als er overeenstemming bestaat, wordt de toegang vrijgegeven. Bij het digitale sluiten met offline-systemen moeten de transponders afzonderlijk geprogrammeerd en in de toegangslijst geactualiseerd worden.

 

Dankzij digitale sluitelementen kunnen veiligheidszones van bedrijven of toegangen tot openbare instellingen worden beveiligd. Transponders of keycards zijn de deuropeners die bijv. in de identiteitskaart van de medewerker of als sleutelhanger deuren openen. Maar niet alleen deuren kunnen digitaal worden bediend. Ook de toegang tot liften, kasten, sleutelkluizen of brandweersleutelruimtes is gegarandeerd. Bovendien kan op elk gewenst moment worden achterhaald welke persoon op welk tijdstip toegang heeft gekregen. De protocollering registreert eveneens niet-geautoriseerde toegangen of de duur van het verblijf. Zo kan op elk gewenst moment worden nagegaan hoe lang bepaalde groepen personen in het gebouw zijn gebleven.

 

Digitaal sluiten met toegangssystemen van de expert

SimonsVoss, de pionier voor RFID-gestuurde, draadloze sluittechniek, biedt systeemoplossingen voor middelgrote en grote bedrijven, alsook openbare instellingen. De digitale toegangssystemen vervangen mechanische sleutels door digitale transponders, PIN-codes of smartphones. Mechanische cilinders worden vervangen door hoogwaardige digitale cilinders zonder bedrading of boren.

Dankzij intelligente functies van de expert van het digitale sluiten krijgt u onder andere de mogelijkheid om de deurstatus en de statusveranderingen te bewaken. Meldingen via de EventManager kunnen per push-bericht per e-mail of rechtstreeks aan de smartphone worden verzonden.

Ook tijdelijke toegangsrechten voor gasten, dienstverleners of klanten kunnen worden ingericht. De RFID-transponders van SimonsVoss hebben een eigen energiebron en maken max. 400.000 activeringen mogelijk.

 

Voordelen van digitale sluitelementen van SimonsVoss

  • Geavanceerde radiografische sleutels in de vorm van transponders, PIN-code-toetsenborden of SmartCard

  • Sluiten en meer dankzij tijdschema's en protocollering

  • Nooit meer problemen door kwijtgeraakte sleutels, want transponders kunnen eenvoudig geblokkeerd worden

  • Eenvoudig te monteren en om te bouwen naar digitale cilinders zonder bedrading of boren

  • Intuïtieve internet-app en programmering en daardoor een gebruikersvriendelijke configuratie

  • Uitstekende rentabiliteit dankzij voordelige en onderhoudsarme systemen

  • Totale flexibiliteit dankzij beheer via internet maakt gedecentraliseerd beheer mogelijk

  • Complete service door het serviceteam en partners in de vakhandel in de regio DACH

SimonsVoss-sluitsystemen combineren intelligente functionaliteit, hoge kwaliteit en bekroond design Made in Germany. Als innovatieve systeemaanbieder hecht SimonsVoss grote waarde aan schaalbare systemen, hoge beveiliging, betrouwbare componenten, sterke software en eenvoudige bediening. Daarom wordt SimonsVoss beschouwd als een van de technologieleiders voor digitale sluitsystemen. Moedige innovaties, duurzaam denken en doen, evenals een hoge waardering voor medewerkers en partners zijn het fundament van onze economische successen op het gebied van toegangscontrole Made in Germany.

 

Stap nu over naar de Keyless World van de expert voor digitale sluitelementen met RFID-techniek

Bel me alsjeblieft: