De sleutel heeft uitgediend!

Dit artikel verscheen in de editie van bauelemente bau van 11/19

Unterföhring, 31.10.2019

De sleutel heeft uitgediend!

Deze visie is al meer dan 20 jaar het richtsnoer voor SimonsVoss Technologies GmbH. De onderneming, gevestigd in Unterföhring bij München, is vooral bekend om zijn complexe digitale sluitsystemen die overwegend in grote gebouwen worden gebruikt. Tot de afnemers die vertrouwen op de technologie van SimonsVoss behoren naast de overheid, de gezondheidszorg en de financiële sector ook een hele reeks DAX-bedrijven. Maar ook voor kleinere gebouwen zoals bedrijven, eengezinswoningen, vakantiewoningen, dokterspraktijken, architectenbureaus en meergezinswoningen kan het bedrijf met MobileKey een eenvoudig te installeren en gemakkelijk te programmeren oplossing bieden. En daarmee de start in de wereld van de digitale sluittechniek vergemakkelijken.

 

De MobileKey-oplossing is ontwikkeld voor maximaal honderd gebruikers en twintig sluitelementen. Dit kunnen naast elektronische cilinders op deuren ook uitvoeringen zijn voor garage- en schuifdeuren of slagbomen. Met de online versie van MobileKey kunnen zelfs ontvangers in ruimtelijk gescheiden gebouwen worden aangesproken.

Dit betreft naast het bedrijfsleven, ook privé- of vakantiewoningen. In plaats van de gebruikelijke mechanische sleutel worden voor het openen van de deuren digitale transponders, een PinCode-toetsenbord of de smartphone gebruikt. Voor sluitelementen zonder cilinders, zoals deuropeners, motorsloten, garagedeur- of rolluikaandrijvingen en andere producten biedt het digitale SmartRelais als elektronische sleutelschakelaar de passende oplossing.

Der digitale Schließzylinder 3061 bietet neben dem Öffnen und Schließen je nach Ausführung eine Vielzahl zusätzlicher Funktionen wie Zutrittskontrolle mit Protokollierung von bis zu 3.000 Zutritten, Zeitzonensteuerung, Event-Management und Türüberwachung

Eenvoudig te installeren en uit te breiden

Doordat deze oplossing volledig op batterijen werkt, is de montage bijzonder eenvoudig. Voor de eerste uitrusting van de deuren, of voor uitbreiding achteraf, hoeven geen boringen gemaakt te worden en is geen speciaal gereedschap nodig. Zo kunnen de elektronische cilinders in een paar stappen worden ingebouwd. Ook achteraf ombouwen naar een digitale oplossing is eenvoudig en zonder veel moeite mogelijk.

Zo kunnen we nieuwe handelaars overtuigen van de voordelen van digitale sluittechniek. Ook sleuteldiensten die tot nu toe alleen met mechanische systemen werkten, zijn potentiële klanten voor SimonsVoss. Als ze met de eenvoudige instapoplossing goed uit de voeten kunnen, is het in een later stadium ook mogelijk grotere concepten te realiseren," is productmanager Tobias Lerzer overtuigd.

MobileKey wordt door SimonsVoss in twee versies geleverd. De offline-versie is standaard, terwijl de online variant duidelijk meer comfort biedt. Zo kunnen bijvoorbeeld toegangsprotocollen worden uitgelezen om te controleren wie op welke momenten het gebouw heeft betreden.

Met de in de cilinder geïntegreerde sensoren is optioneel ook DoorMonitoring mogelijk. De sensoren bewaken de deurstatus en registreren elke statuswijziging. Open, gesloten, nachtschoot compleet in- of uitgeschoven, enkel of dubbel afgesloten, te lang geopend: de informatie wordt onmiddellijk doorgegeven. De software SmartSurveil brengt deze overzichts- en controlefuncties overzichtelijk over naar het beeldscherm van de pc.

Met behulp van het event management wordt bij voorgedefinieerde gebeurtenissen of alarmmeldingen informatie als push-bericht per e-mail aan de smartphone gezonden.

Met „Key4Friends“ kunnen tijdelijke toegangsrechten worden verstrekt om bijvoorbeeld ambachtslieden of de buren eenmalige toegang te geven. Deze ontvangen per e-mail een elektronische sleutel op hun smartphones. De Key4Friends is maximaal 6 maanden geldig en kan zo vaak u maar wenst worden verlengd. Maar ook bediening op afstand met de smartphone is in de online-versie mogelijk.

Mocht een transponder verloren gaan, dan kan deze binnen een paar seconden geblokkeerd worden om misbruik te voorkomen. Het aanmaken van een nieuwe transponder duurt ook maar een paar minuten.

 

Der digitale Türbeschlag SmartHandle von SimonsVoss kombiniert intelligente Zutrittskontrollfunktionen mit einem eleganten und ergonomischen Erscheinungsbild.

Web-app voor configuratie

Voor de configuratie en het beheer van een MobileKey-sluitsysteem biedt het bedrijf op de microsite app.my-mobilekey. com een intuïtief bedienbare internet-app aan. Oliver Brandmeier, hoofd productmanagement:

„Deze app is op te roepen op alle apparaten met een internetaansluiting, zoals pc's, tablets, Mac-computers of smartphones. Met maar een paar muisklikken wordt vastgelegd welke personen over welke toegangsrechten beschikken. Deze rechten kunnen op elk gewenst moment worden gewijzigd of tijdelijk worden beperkt of uitgebreid.“

De gegevens uit de internet-app worden op de geauditeerde server van SimonsVoss overgebracht. Hier worden ze in het sluitschema verwerkt en weer terug naar de internet-app gestuurd. Bij de standaardversie moeten de gegevens dan nog met behulp van het programmeerapparaat in de vorm van een USB-stick worden doorgegeven aan de transponders en sluitcomponenten. Daarmee is het sluitsysteem gebruiksklaar.

Duidelijk comfortabeler is de online-versie van MobileKey. Want de sluitcomponenten in het netwerk zijn rechtstreeks verbonden met de server via een SmartBridge. Zo worden systeemconfiguraties en wijzigingen van rechten vrijwel onmiddellijk omgezet.

Deze servers zijn eigen servers in een datacenter, wat een hoge beschikbaarheid garandeert. Bovendien wordt de beveiliging tegen aanvallen van buitenaf regelmatig door specialisten getest.

„Onze klanten zijn goed te spreken over MobileKey. Want een korte instructie van slechts 20 minuten is al genoeg. Begin 2016 hebben we het systeem ingevoerd. Al in het eerste jaar konden we

1.000 sluitsystemen installeren. Tegenwoordig zijn het al enkele duizenden stuks in diverse toepassingen“, legt Tobias Lerzer uit.

MobileKey wird per Web-App eingerichtet und verwaltet. Die App ist auf allen internetfähigen Geräten, wie PCs, Tablets, Mac-Rechnern oder Smartphones, bedienbar.
Mit Zeitplänen kann festgelegt werden, wer wann wo Zutritt haben soll.

Het grote broertje: het beproefde Systeem 3060

Met het Systeem 3060 biedt SimonsVoss een digitaal sluit- en toegangscontrolesysteem voor grote gebouwen, een groot aantal gebruikers en complexe toegangsrechten. In het systeem kunnen behalve deurcilinders ook toegangspoortjes, deuren, poorten, liften en tourniquets tot en met kasten geïntegreerd worden. Daardoor is het mogelijk om een gebouw rondom te beveiligen. Toch is hiervoor slechts een overzichtelijk aantal componenten nodig: een digitale cilinder, een digitaal sluitrelais, het digitale deurbeslag SmartHandle of SmartHandle AX, alsook digitale kast- en hangsloten.

In de digitale cilinder schuilt de complete intelligentie voor het sluit- en controlesysteem. Hij is verkrijgbaar in uiteenlopende uitvoeringen en met veelzijdige sluit-, bewakings-, protocol- en controlefuncties. Naar keuze kan hij ook worden voorzien van sensoren voor draadloze DoorMonitoring (alleen online). DoorMonitoring bieden echter ook de producten SmartHandle en SmartHandle AX voor binnendeuren.

 

SimonsVoss favorisiert aktive Identifikationsmedien wie den batteriebetriebenen Transponder, der den mechanischen Schlüssel ersetzt.
Eine Alternative dazu ist eine formschöne Pin-Codes-Tastatur.

Aanpasbare oplossing

Een modulaire opbouw is de voorwaarde voor de individuele aanpassing van de sluitsystemen. Deze maakt het echter ook mogelijk het systeem op elk gewenst moment aan te passen aan veranderingen. Of het gebouw nu uitgebreid wordt, er nieuwe sluitelementen bij komen of er extra controlefuncties, dan wel de overstap naar de online-versie gewenst zijn. De aanpassing is dankzij de draadloze, op batterijen werkende techniek snel en voordelig mogelijk. Daarvoor wordt gezorgd met de volledige compatibiliteit met oudere en jongere versies van de producten en systemen.

Voor de identificatie kan de klant kiezen tussen actieve en passieve techniek. Aan de ene kant de "actieve" transponders of juist de "passieve" SmartCard. De transponder functioneert als een radiografische sleutel en werkt op batterijen. Hij biedt uiteraard een groot aantal extra voordelen op het gebied van veiligheid en comfort.

Hij heeft een groter bereik, een duidelijk langere levensduur en meer geheugen voor elk soort gegevens. De robuuste behuizing beschermt de uitleeselektronica en biedt een goede bescherming tegen vandalisme en manipulatie. Met de transponder wordt het openen van een deur actief met een druk op de knop geactiveerd. Aangezien voor de actieve gegevensoverdracht energie nodig is, werkt de transponder op batterijen. Dit heeft ook het voordeel dat de levensduur van de batterijen van cilinder en beslag tot max. 300.000 cycli wordt verhoogd.

Slagbomen, poorten, liften enz. beschikken maar zelden over sluitcilinders. Om ook bij hen de toegang elektronisch mogelijk te maken en te controleren, wordt een Smart Relais als toegangscontrolelezer gebruikt. Hij schakelt niet alleen licht, poorten, slagbomen en machines in, maar geeft ook gegevens van identificatiemedia door aan externe systemen, zoals tijdregistratie, kantineafrekening of facility management.

 

Centrale administratie

Voor de inrichting en het gebruik van het digitale sluitsysteem biedt SimonsVoss de Locking-System-Management-software LSM. De sluitsystemen in het Systeem 3060 kunnen naar wens offline, online of virtueel in een netwerk worden gebruikt. Het online-gebruik biedt het voordeel dat alle functies en wijzigingen van de toegangsrechten centraal in de LSM en onmiddellijk via het netwerk kunnen worden uitgevoerd. Het ingewikkelde programmeren ter plaatse van alle sluitelementen is daarmee overbodig.

Bij een sluitsysteem in een virtueel netwerk neem het SmartRelais de rol waar van de centrale Gateway. Dit houdt in dat het gewijzigde of nieuwe toegangsrechten doorgeeft aan de identificatiemedia. Op deze manier wordt gegarandeerd dat elke gebruiker beschikt over hoogst actuele toegangsrechten.

 

Nu ook voor binnendeuren

Nog vrij nieuw in het programma is de SmartHandle AX voor het gebruik in het sluitsysteem 3060. Het elektronische beslag voor binnendeuren kan zonder gaten te boren aan het bestaande rozet-gatenpatroon (DIN 18251) worden bevestigd. Oliver Brandmeier: „Ook bij het nieuwe product hechten we weer veel waarde aan een goed design en hoogwaardige materialen zoals roestvrij staal. Kwaliteit blijkt echter ook in detail. Er worden hoogwaardige veren gebruikt die ervoor zorgen dat de deurgreep ook na vele openingscycli nog steeds exact horizontaal staat. Dankzij de modulaire opbouw zijn talrijke vormgevingsmogelijkheden en varianten mogelijk. De bediening via Bluetooth of mobiele telefoon biedt naast de verwachte veiligheid ook een hoog comfort.“

Der SmartHandle AX für den Einsatz an Innentüren ist modular aufgebaut. Das macht eine Anpassung an die Türdicke, das Dornmaß und den Vierkant möglich.

De pionier van de digitale sluittechniek

Ludger Voss, der Pionier des batteriebetriebenen digitalen Schließzylinders.

SimonsVoss kan zich beroepen op het feit dat het als eerste een digitale sluittechniek op batterijen op de markt gebracht heeft. De oorspronkelijke gedachte van de oprichter Ludger Voss was om de elektronische toegangscontrole in een standaardformaat te integreren. Daarbij had hij aanvankelijk de standaard slotcassette in het oog. Al snel werd duidelijk dat deze niet in het gebouw gebruikt worden en in plaats daarvan met DIN links en rechts, verschillende doornmaten, speciale toepassingen zoals paniekdeuren, een groot aantal verschillende sloten wordt toegepast.

"Je mag niet blind achter een eerste idee aanrennen, want er kan altijd nog iets beters achter zitten." Die wijsheid nam hij ter harte. Daarom integreerde de uit de elektronicabranche afkomstige Ludger Voss de digitale sluittechniek in een compacte deurknop. Dit werd mogelijk door een zelf ontwikkelde, bijzonder kleine microchip, die bovendien een laag energieverbruik heeft.

Ludwig Voss beschouwde oorspronkelijk particuliere klanten als potentiële doelgroep. Al snel werd echter duidelijk dat er gezien het prijskaartje geen grote vraag bij de beoogde doelgroep zou ontstaan. "Dat was voor ons reden genoeg om ons bij de verkoop te concentreren op gebouwen die hogere aantallen nodig zouden hebben," meldt Ludger Voss.

Daarbij werd duidelijk op het juiste paard gewed. Want in de afgelopen 20 jaar zijn er meer dan 1,2 miljoen elektronische sluitelementen in meer dan 12.000 projecten geïnstalleerd. Tegenwoordig heeft het bedrijf met 350 medewerkers vestigingen in Europa, het Midden-Oosten en Azië. Er wordt geleverd via 2.000 partners in de vakhandel wereldwijd, van wie alleen al 500 in Duitsland. In intensief contact garanderen 80 buitendienstmedewerkers de professionele begeleiding.

Sinds september 2015 behoort SimonsVoss Technologies GmbH tot de Amerikaanse Allegion Groep. De op de beurs van New York genoteerde onderneming biedt mechanische en elektronische beveiligingsproducten rond de deur of de entree van gebouwen. Naast de Duitse bedrijven SimonsVoss® en Interflex® behoren onder andere ook merken als Cisa®, Lcn®, Schlage® en Von Duprin® tot de groep.

Met in totaal 10.000 medewerkers realiseert Allegion een omzet van 2,7 miljard dollar en verkoopt zijn producten in ongeveer 130 landen wereldwijd.

 

Produziert werden die Bauteile und Systeme am Standort Osterfeld/Sachsen-Anhalt. Mit einem demnächst in Betrieb gehenden Neubau werden das Werk und die Kapazitäten deutlich erweitert.

"Wij digitaliseren de markt van de sluitsystemen"

Mechanische sluitsystemen in de woningbouw zijn slechts zo veilig als de zorgvuldigheid waarmee bewoners met de sleutels omgaan. Exploitanten van wooncomplexen klagen regelmatig over ergernis over de gebruikers en de hoge kosten door verloren sleutels. Bovendien vormen deze een veiligheidsrisico. Daarom stappen dergelijke gebouwen steeds meer over op digitale sluittechniek. Bernhard Sommer, directeur van SimonsVoss Technologies GmbH en Interflex Datensysteme GmbH, bespreekt dat met de redactie.

 

Het aantal nieuwe flatgebouwen en moderniseringen bij bestaande klanten neemt vooral in de steden continu toe. De investeerders trachten daarbij zo kosteneffectief mogelijk te werken. Betreft dat ook het vakgebied van de veiligheidstechniek?

Op dit punt wordt duidelijk dat het op het eerste gezicht misschien goedkopere mechanische sluitsysteem op lange termijn de duurdere oplossing kan zijn ten opzichte van digitale systemen.

Hoeveel duurder is een digitaal sluitsysteem ten opzichte van een mechanische oplossing?

Voor de eindklant spreken we van zo'n 300 tot 400 euro per deur inclusief de toegangsmedia enz. Bij een gemiddelde gebruiksduur van vijftien jaar komen de extra kosten overeen met 20 euro per jaar voor een digitale deuroplossing. Wat wegvalt zijn de relatief hoge kosten die ontstaan wanneer een sleutel verloren gaat: het vervangen van cilinders, het namaken van sleutels enzovoort.

Wat is de terugverdientijd van de hogere aankoopkosten voor dergelijke systemen?

Gemiddeld binnen drie tot vijf jaar. Eigenaars, beheerders en bewoners van eenheden in wooncomplexen waren in het verleden vaak sceptisch over elektronisch toegangsbeheer. Die zienswijze verdwijnt steeds meer. Methoden voor het elektronisch aflezen van stroom, water of energieverbruik zijn inmiddels beproefd en de omgang ermee is bekend. Veel investeerders stellen hun kopers of huurders ondertussen eenvoudige bedieningsinstructies ter beschikking. Zo kan bijvoorbeeld het thema woningventilatie worden beheerd. En volgens dit principe zal het ook in de veiligheidstechniek functioneren.

 

Bernhard Sommer: „Digitale Schließsysteme bieten eine höhere Sicherheit und mehr Komfort.“

Tientallen jaren lang was het mechanische systeem met centrale sloten onbestreden toonaangevend in de woningbouw. Waarom verandert dit momenteel?

Omdat de kostendruk voor moderniserings- en onderhoudsmaatregelen bij bestaande gebouwen steeds hoger wordt en men hier naar besparingen zoekt. Bij nieuwbouw is het naast de aandacht voor de kosten op de lange termijn vooral de comfort- en veiligheidsgedachte die hier in het spel komt. Voor al deze toepassingen is digitale sluittechniek zoals bijv. het Systeem 3060 van SimonsVoss met zijn componenten een uitstekende oplossing

Waar ligt dan de potentiële besparing met betrekking tot de veiligheidstechniek?

De verzekeringssector (VdS Schadepreventie) heeft volgens immobilienscout24.de berekend dat op basis van de ca. 800.000 verloren sleutels per jaar een schade van bijna 100 miljoen euro ontstaat. Afhankelijk van de omvang van het gebouw en de organisatiestructuur van het mechanische sluitsysteem kan het verlies van een hoofdsleutel met alle vervolgkosten snel tienduizenden euro’s kosten. Een verloren digitale sleutel (kaart, transponder) vervangen is in drie muisklikken gebeurd en kost maar een paar euro. Het systeem is na het wissen van de oude sluitrechten meteen weer veilig.

Hebben digitale systemen nog meer voordelen?

In dit opzicht zijn vooral drie punten wezenlijk: de aanschafkosten per sluitmedium, onafhankelijk van het belang in de organisatiestructuur, zijn bij digitale systemen veel lager en het beheer van een digitaal sluitsysteem is bovendien veel eenvoudiger. Het belangrijkste bijkomend voordeel van de digitale systemen is echter hun groeipotentieel. Met softwarecomponenten zoals SmartSurveil kunnen bijvoorbeeld de deurstatussen visueel worden bewaakt. Comfortabele extra functies, bedienbaar met de smartphone, zijn bij de digitale sluittechniek van SimonsVoss geen enkel probleem.

In grote wooncomplexen vinden regelmatig onderhouds- en reparatiewerkzaamheden plaats. Hoe kunnen zulke werkzaamheden geïntegreerd worden?

Met sluitrechten voor de vakmensen. In tegenstelling tot een mechanische sleutel die u al dan niet in bezit hebt, kunnen transponders of kaarten voor bepaalde zones van het gebouw en beperkte tijdvakken exact geprogrammeerd worden. Buiten dit spectrum functioneren de sluitmedia niet. En in de beheersoftware is al naargelang de uitrusting te zien wanneer en waar een transponder is ingezet.

Ik neem aan dat uw systemen voornamelijk in nieuwbouw worden ingezet?

Dat kun je zo niet beweren. De belangrijkste projecten die we uitvoeren, zijn voor 80% bestaande projecten. Want die worden in toenemende mate gedigitaliseerd. In de nieuwbouw ligt het aandeel digitale sluitsystemen tussen 10 en 20 procent. Maar de trend is duidelijk herkenbaar dat het aandeel gestaag toeneemt. Dit heeft ermee te maken dat digitale oplossingen steeds bekender worden. Overtuigende argumenten zijn de kostenbesparing tijdens het gebruik en de onzekerheid van conventionele systemen op het gebied van verloren sleutels.

Welk potentieel schuilt er volgens u in bestaande gebouwen?

Bij bestaande gebouwen hebben we nog steeds een aandeel van ca. 90 procent mechanische oplossingen. Dienovereenkomstig hoog zijn de mogelijkheden om de digitale sluittechniek op dit gebied op de markt te brengen. Naast de ontwikkeling van gebruikersgerichte innovaties is het onze taak om de duidelijke voordelen van digitale sluitsystemen aan de juiste doelgroepen te communiceren. We kunnen hier talloze referenties voorleggen waarbij de weg van mechanica naar elektronica met succes is ingeslagen.

Zijn er speciale oplossingen voor de renovatie van bestaande gebouwen?

Een praktisch uitgangspunt ontstaat bij flatgebouwen waarvan de entrees zijn voorzien van elektrische deuropeners. Hier is uitbreiding met de digitale sleutelschakelaar SmartRelais 2 van SimonsVoss goed mogelijk. SmartRelais 2 moet bij gebruik van transponders in een veilige binnenruimte worden gemonteerd, want de elektronica (lezer en openingselektronica in een behuizing geïntegreerd) bevindt zich hier ook.

De afzonderlijke sluitrechten worden toegekend door het facilitair management. De toegangsdeuren naar de afzonderlijke woningen kunnen bij deze constellatie zoals gebruikelijk verder met de mechanische sleutel worden geopend of afgesloten. U kunt deze mechanische cilinder echter ook door de digitale dubbele-knopcilinder in het Systeem 3060 van SimonsVoss laten vervangen en de sluitrechten voor de voordeur en de toegangsdeur van het huis laten programmeren. Comfortabeler is eigenlijk niet mogelijk.

 

Nr.1a_Sommer_-7997

En bij verlies van de transponder of de kaart hoeft hier ook niets omgebouwd te worden?

Wanneer een eigenaar van een woning zijn kaart of de transponder verliest, hoeft geen dure mechanische sleutel plus cilinder te worden vervangen. De huisbeheerder maakt (programmeert) een vervangende transponder aan. Zodra deze voor het eerst wordt gebruikt bij het betreffende sluitelement, vervallen automatisch de toegangsrechten van de verloren transponder, die vanaf dat moment voor niemand meer bruikbaar is. Hierdoor is de deur van de centrale entree onmiddellijk weer afdoende beveiligd.

Hoe zit het met de beveiliging van digitale sluitsystemen tegen manipulaties?

Er bestaan drie veiligheidsaspecten. Enerzijds de mechanische bescherming. Daar hebben wij hetzelfde niveau als mechanische oplossingen, maar kunnen ook VdS-geteste varianten aanbieden. Op elektronisch gebied kunnen we met "Secure Element" en end-to-end-encryptie ook voldoen aan de hoogste veiligheidseisen die banken stellen. Dit laten we regelmatig door externe professionals controleren. Ten slotte voldoet de gebruikte software aan de eisen van de IT-richtlijnen en aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

Voorlopig worden de digitale sluitsystemen echter vooral in grote gebouwen gebruikt. Hoe lang zal het volgens u duren voordat deze ook in kleinere wooncomplexen of in luxe woningen worden gebruikt?

Dat is een goede vraag. Het heeft vijftien jaar geduurd om de digitale techniek in grote gebouwen aanvaard te krijgen. Eindgebruikers, handelaren en installateurs zijn tegenwoordig echter veel opener ten opzichte van digitale oplossingen. Ik heb dus goede hoop dat het niet weer vijftien jaar zal duren.

 

Is voor het mkb geen aangepaste technische oplossing nodig?

Die oplossing kunnen we al meer dan twee jaar aanbieden. Met MobileKey hebben wij een cloud-gebaseerd sluitsysteem voor maximaal 20 deuren en 100 gebruikers voor de uitrusting van artsenpraktijken, architectenbureaus, winkels, meergezinswoningen of in luxe eengezinswoningen. Het doel van de ontwikkeling was om een zo eenvoudig mogelijke oplossing aan te kunnen bieden die het de vakman zo eenvoudig mogelijk maakt om over te stappen naar de digitale sluittechniek .

U bent ook directeur van Interflex Datensysteme GmbH uit Stuttgart, een zusterbedrijf van SimonsVoss dat gespecialiseerd is in softwareoplossingen voor toegangscontrole, bezoekersbeheer, tijdregistratie en personeelsplanning. Op welke manieren wordt er samengewerkt?

Beide bedrijven zijn onafhankelijk van elkaar met zelfstandige activiteiten werkzaam. Bij SimonsVoss willen we mechanische oplossingen vervangen door digitale oplossingen. Interflex concentreert zich vooral op het gebied van toegangscontrole, tijdregistratie, tijdbeheer, parkeerplaatsbeheer enz. met interfaces met SAP en ERP-systemen. Maar we zien zeker ruimte voor samenwerking, want we hebben een groot aantal gemeenschappelijke klanten. Daarom is het in individuele gevallen zinvol dat we de twee thema's combineren en zo een meerwaarde voor de klant creëren. Want de raakvlakken hoeven niet door de klant te worden opgelost.

SimonsVoss behoort sinds september 2015 tot Allegion™, de met verschillende merken wereldwijd opererende aanbieder van toegangscontrolesystemen. Welke invloed heeft dit op de operationele activiteiten?

Van meet af aan was het duidelijk dat SimonsVoss zelfstandig actief zal blijven op de markt met vestiging en productie in Duitsland. Het merk wordt met positieve waarden zoals "Made in Germany“ en "Uitvinder van de digitale cilinder" in verband gebracht. Wat ons sterk maakt, is onze marktstrategie, die naast de techniek de verkoop en marketing in het middelpunt zet. Dit wordt ook door de moedermaatschappij consequent ondersteund, want de eigenaren beheersen hun vakgebied tot in de puntjes. Met de investering van meerdere miljoenen euro's in zowel de ontwikkeling van nieuwe producten als de nieuwbouw op de productievestiging in Osterfeld, wat neerkomt op een verdubbeling van de fabriek, wordt de ontwikkeling van de onderneming verder gestimuleerd.

Welke vormen van samenwerking zijn er binnen de Allegion Groep, bijvoorbeeld bij de ontwikkeling van nieuwe producten en technologieën?

We zorgen voor een intensieve uitwisseling van technologische kennis. Bijvoorbeeld in fundamenteel onderzoek of op het gebied van software-, IT- en cyberveiligheid of Bluetooth-concepten. Als middelgrote onderneming profiteren wij daarbij van de omvang van het moederconcern. Allegion maakt alleen al in de VS meer dan een miljard dollar omzet met digitale sluittechniek.

Wanneer een van onze lezers op basis van dit interview zou beslissen om elektronische sluitsystemen aan te schaffen, op welke vorm van ondersteuning zou hij of zij dan door uw onderneming kunnen rekenen?

Er zijn nog maar een paar vakhandelaren die nog niet actief en competent zijn in dit segment. Voor deze, resp. nieuwe medewerkers, hebben wij een uitgebreid trainingsprogramma dat door onze academie in München wordt aangeboden. Daarnaast wordt de vakhandel door onze trainers en serviceteams ter plaatse begeleid. Bij het eerste project zijn onze medewerkers betrokken bij de montage, het inleren en het programmeren. Aanvankelijk wordt van de vakhandel ook een zekere investering verwacht, maar dat is beslist de moeite waard. En de ervaring leert ons dat veel handelaren door het succes al snel belangstelling hebben voor grotere projecten.

 

Der digitale Schließzylinder ist kabelfrei und wird so einfach wie ein mechanischer Zylinder in die Tür eingebaut. Die Energieversorgung läuft über eine Batterie mit langer Laufzeit.