Generale sleutel / hoofdsleutel

Bij een generale sleutel gaat het om de belangrijkste sleutel van een overkoepelend hoofdsleutelsysteem. Deze sleutel wordt ook wel de generale hoofdsleutel (GHS-sleutel) of de hoofdsleutel genoemd.

De algemene hoofdsleutel neemt de hoogste positie in een sluitsysteem in en past op elke cilinder van het generaal hoofdsleutelsysteem. Een dergelijke hoofdsleutel maakt zo de toegang mogelijk tot alle ruimten die in het sluitsysteem opgenomen zijn.

Technische achtergrond

Op een generale sleutel of hoofdsleutel bevindt zich het kleinste aantal lengteribben en groeven. Deze vorm maakt het mogelijk om elke cilinder in het generale hoofdsleutelsysteem te openen, want hij past in alle sleutelopeningen.

Vaak worden deze generale sleutels speciaal door huisbeheerders vervaardigd om ze aan facility managers of beveiligingspersoneel te geven.

Verlies van de generale sleutel

Mocht de generale sleutel verloren gaan, dan is het dringend raadzaam alle cilinders van het bijbehorende sluitsysteem te vervangen. Anders bestaat er onder bepaalde omstandigheden geen verzekeringsdekking.

Gevaar

En daarin bestaat het grote probleem van de generale sleutel:

degene die in het bezit is van een generale sleutel (bijv. facility manager of beveiligingspersoneel) heeft deze om praktische redenen altijd bij de hand om toegang te krijgen tot alle gedeelten van het gebouw. Wordt deze echter altijd meegenomen, dan bestaat er een hoog verlies- en dus veiligheidsrisico! Zodra een hoofdsleutel verloren gaat, moeten alle sloten onmiddellijk worden vervangen. Dit betreft alle cilinders van het systeem: in binnendeuren, buitendeuren, liften, garages, poorten, …

Nabestelling

Bij een generale sleutel gaat het om een beveiligde sleutel. Het nabestellen van een generale sleutel voor een sluitsysteem is normaal gesproken alleen mogelijk met een bijbehorende veiligheidskaart (codekaart). Het nummer van de veiligheidskaart is meestal op elke generale sleutel te vinden. Zonder dit bewijs is het aanmaken van de generale sleutel niet mogelijk

Kosten bij nabestelling

Het gewoon namaken van één (!) generale sleutel is in feite nog goed te beheersen Maar daar blijft het zoals gezegd niet bij. Zoals we al aangaven, is bij verlies van een hoofdsleutel de vervanging van het complete sluitsysteem noodzakelijk. Een schatting van de totale kosten hangt af van de grootte van het systeem. Grof geschat kunnen echter wel Keywords kosten van enige duizenden tot tienduizenden euro’s ontstaan.

Ongeacht of de sleutel verloren of gestolen is, één ding is zeker: er bestaat in de periode tot de vervanging van het sluitsysteem een hoog veiligheidsrisico.

Oplossing van dit probleem: een digitaal sluitsysteem

Digitale sluitsystemen bieden veel voordelen. Eén ding is het verhogen van de veiligheid. Mechanische sleutels, zoals een generale sleutel, worden vervangen door moderne toegangsmedia, zoals transponders. Zodra een toegangsmedium verloren gaat, kan binnen enkele minuten gereageerd worden. De transponder wordt in een handomdraai geblokkeerd, zodat de beveiliging van het gebouw meteen weer hersteld is. Lange wachttijden en hoge kosten bij verlies van een mechanische hoofdsleutel behoren eveneens tot het verleden, want het systeem kan binnen korte tijd opnieuw geprogrammeerd worden.

Bel me alsjeblieft: