Unterföhring, 20.07.2020

Er is een compleet systeem nodig om succesvol te zijn

Von kleine start-up tot big player: Al 25 jaar heeft SimonsVoss Technologies GmbH (Unterföhring) de ontwikkeling van de digitale sluittechniek actief op de markt gestimuleerd. Een terugblik en een vooruitblik geven de oprichter Ludger Voss en algemeen directeur Bernhard Sommer.

 

Oprichter Ludger Voss

Welke impuls leidde tot de oprichting van het bedrijf 25 jaar geleden?

Ludger Voss: Ik kende Oliver Simons door onze gezamenlijke studie in Aken. Ik heb elektrotechniek gestudeerd, Oliver bedrijfseconomie. Ik werkte als systeemingenieur bij Siemens en Oliver als adviseur bij McKinsey. Na een bezoek aan de Security Messe in Essen in 1994 wilde hij (samen met de latere directeur van SimonsVoss, Bernd Dietel) investeren in elektronische toegangscontrole. Oliver liet me de verschillende systemen zien die destijds nog zo groot waren als een schakelkast en ik dacht: “Dat moet toch veel eenvoudiger kunnen... Waarom niet alles integreren in een compact systeem met standaardformaten? Energiearm, snoerloos, in minuten te installeren.“

Het basisidee stond dus – hoe ging het verder?

Ludger Voss: We kregen een hoog bankkrediet, huurden in Schwabing een klein kantoor op een zolder, haalden met Herbert Meyerle een uitstekende systeemarchitect en -strateeg in huis, die ik heel goed kende uit mijn tijd bij Siemens, en gingen in november 1995 van start. Aanvankelijk zonder succes. Het digitale insteekslot was te duur en vanwege de complexiteit van de deuren waren er te veel varianten. In de herfst van 1997 hadden we de reddende inval om het systeem nog minimaler uit te voeren en te integreren in de knoppen van cilinders. In 1998 verschenen de eerste succesvolle installaties. De dealers herkenden in deze digitalisering van mechanische cilinders meteen een enorm potentieel en het succesverhaal begon.

Welke slotsom trekt u hieruit in het jubileumsjaar voor het bedrijf?

Ludger Voss: Never give up ... de weg naar succes is moeizaam. Voor ons idee volstond het niet om één enkel product te ontwikkelen. Er moest eerder een compleet systeem voor worden ontwikkeld. In onze branche zijn oplossingen nodig voor elk type deur. Hiervoor zijn transponders, programmeerapparaten, netwerkcomponenten en managementsoftware nodig. Daarnaast moesten we een volledig nieuwe markt ontsluiten voordat we de eerste omzetten konden maken. Essentieel aan het succes op de lange termijn heeft ook een stam van jarenlang trouwe medewerkers bijgedragen, waardoor de knowhow in het bedrijf is gebleven en veel innovaties mogelijk werden.

Een blik op de toekomst: waarheen zal de ontwikkeling van de techniek ons nog brengen?

Ludger Voss: Volgens ons beweegt due zich in de richting van universele connectiviteit. Componenten moeten onderling, met cloud-gebaseerde diensten, met administratieve centrales en in toenemende mate ook met smartphones kunnen communiceren. Vanuit het oogpunt van de gebruiker wordt daardoor veel vereenvoudigd. Tegelijkertijd stijgen de eisen op het gebied van veiligheid tegen aanvallen van hackers echter ook snel. SimonsVossproductontwikkelingen houden hier rekening mee. Al meerdere jaren integreren wij zogenaamde Secure Elements, zoals die ook op het vlak van bankieren worden toegepast, in alle nieuwe ontwikkelingen. Voor universele connectiviteit zorgen extra NFC, BLE- en draadloze netwerkinterfaces. Het 'Internet of Things (IoT)' heeft voor ons overigens geen geheimen meer. Wij integreren sluitcomponenten al sinds 2003 'wireless' in netwerken en bereiken ze via IPnetwerken.

 

 

Algemeen directeur Bernhard Sommer

Hoe heeft de markt zich vanuit uw perspectief ontwikkeld?

Bernhard Sommer: Wat aanvankelijk in feite een technologisch idee was om cilinders te digitaliseren, is in de afgelopen 25 jaar uitgegroeid tot een industriële markt. SimonsVoss was bij deze ontwikkeling niet alleen betrokken, maar heeft hem wezenlijk aangedreven. Vandaag zetten we deze koers als onderdeel van Allegion voort en boeken we er succes mee.

Welke perspectieven biedt digitale sluittechniek in de komende vijf tot tien jaar?

Bernhard Sommer: Wij gaan uit van een hogere netwerkintegratie van digitale sluitsystemen binnen veiligheids- of gebouwbesturingssystemen. En we verwachten dat internet-, web- en cloudtoepassingen zullen toenemen, wat de gebruikers een duidelijke vereenvoudiging en gebruiksgemak biedt.

Hoe ziet het er met hete hangijzers als IT-beveiliging en gegevensbescherming uit?

Bernhard Sommer: De eisen die gesteld worden aan de technologie van de sluitsystemen op het gebied van de beveiliging van de dataprotocollen, de toegang tot gegevens en de bescherming tegen hacking worden steeds hoger. Digitale sluitsystemen zijn een ideale oplossing wanneer het om gegevensbescherming in ondernemingen gaat. Met behulp van hen kan worden voldaan aan de eisen van de AVG, bijv. door de controle van toegangsrechten tot personeelsafdelingen en IT-afdelingen.

Zijn er nog andere actuele uitdagingen voor de branche?

Bernhard Sommer: In toenemende mate wordt de nadruk gelegd op de kosten van de gehele levenscyclus. Dat betekent voor ons dat aan de producten zowel wat betreft de levensduur als wat betreft de onderhoudsintervallen nog duidelijk hogere eisen worden gesteld. Voor ons is een centraal thema binnen de productontwikkeling een lange levensduur met extreem lage bedrijfskosten mogelijk te maken. Daarmee willen we voor onze klanten toegevoegde waarde genereren.

Met welke andere veranderingen rekent u in de nabije toekomst?

Bernhard Sommer: We verwachten dat de komende vijf tot tien jaar normen in de technologie van gebouwen zullen worden geformuleerd. Het is nog afwachten in hoeverre deze normen toepasbaar zijn op digitale sluittechniek. Verder zetten we in op topservice en advies door onze lokale verkooppartners met zeer korte reactie- en oplossingstijden.

Ludger Voss, Gründer der SimonsVoss GmbH
Bernhard Sommer, Geschäftsführer der  SimonsVoss GmbH

 

SimonsVoss Technologies GmbH met het hoofdkantoor in Unterföhring bij München en een productie- en logistiek centrum in Osterfeld in Sachsen-Anhalt, behoort sinds september 2015 tot Allegion™ en is daarmee onderdeel van een mondiaal opererend netwerk. Sinds de marktintroductie in 1998 van haar digitale sluit- en toegangscontrolesysteem 3060 heeft de onderneming de voorheen voornamelijk mechanisch georiënteerde markt van de sluittechniek technologisch vernieuwd. Inmiddels wordt ze beschouwd als een technologisch voorloper in Europa op het gebied van elektronische sluit- en toegangscontrolesystemen met batterijvoeding. Meer informatie: www.simons-voss.com

 

Over Allegion™

Allegion (NYSE: ALLE) is een wereldwijd pionier op het gebied van toegangscontrole met toonaangevende merken zoals CISA®, Interflex®, LCN®, Schlage®, SimonsVoss® en Von Duprin®. Met de focus op beveiliging rond deuren en toegang levert Allegion een breed scala aan oplossingen voor mensen en goederen in particuliere huishoudens, bedrijven, scholen en andere instellingen. Allegion realiseerde in 2018 een omzet van 2,7 miljard Amerikaanse dollar en is vertegenwoordigd in bijna 130 landen.

Perscontact

Gabriele Brendel
Marketing & PR Communication Team

SimonsVoss Technologies GmbH
Feringastraße 4
85774 Unterföhring, Deutschland
marketing-simonsvoss@allegion.com