Sleutelkluis

Wat is een sleutelkluis?

Een sleutelkluis is onderdeel van veiligheidssystemen. Normale kluizen zijn overal te vinden, maar niet elke is geschikt om ieder voorwerp in op te bergen. Een standaard wandkluis is eerder ongeschikt voor de opslag van meerdere sleutels. Evenmin is een sleutelhaak geschikt voor belangrijke papieren. Precies daarom is er voor elk te beveiligen document of object de geschikte (sleutel)kluis.

Een sleutelkluis is een afsluitbare houder van staal, ijzer of plaatstaal waarin sleutels veilig kunnen worden bewaard. Hierin worden sleutels aan haken opgehangen (vaak doorlopend genummerd). Het aantal sleutels is naar behoefte verschillend. Zo kunnen in eenvoudige sleutelkluizen 'slechts' 20-30 sleutels worden bewaard, maar zijn er ook sleutelopbergsystemen met meer dan 1.000 vrije plaatsen die tussenwanden hebben om ze eruit te trekken.

 

Gebruik van sleutelkluizen

Een sleutelkluis is te gebruiken door zowel particulieren als bedrijven (kantoren, autobedrijven, garages, openbare gebouwen enz.). Bij commercieel gebruik komen vaak hoogwaardige sleutelkluizen aan bod die over een veiligheidsniveau beschikken, zodat de inhoud verzekerd kan worden.

Waarvoor is een sleutelkluis nodig?

Het antwoord is heel eenvoudig: om sleutels veiliger te kunnen bewaren en hun organisatie beter te regelen. Hoogwaardige sleutelkluizen zorgen voor orde in de sleutelchaos. Afhankelijk van het aantal bestaan er verschillende kluizen in individuele grootte en uitvoering.

Toepassingsgebieden van sleutelkluizen

 • bewaren van sleutels voor anderen
  • Hierdoor kunnen meerdere personen toegang krijgen tot een sleutel. Of het nu gaat om verplegend personeel, schoonmaakpersoneel, brandweer, huisbeheerders of het eigen kind dat van school naar huis komt.
  • Andere toepassingen zijn bijv. vakantiewoningen. De sleutel wordt daarbij zonder aanwezigheid van de verhuurder overhandigd, zodat de gast gegarandeerd toegang krijgt. Met een sleutelkluis worden de organisatorische rompslomp en de bestede tijd in het ideale geval verminderd.
 • bewaren van de sleutel voor eigen gebruik

  • Het is iedereen al eens gebeurd: je komt naar huis en hebt de sleutel verloren. Er is uit angst geen reservesleutel neergelegd, want daarvoor bestaat geen veilige plek. De sleutelkluis kan in een dergelijk geval een oplossing bieden.

  • Een ander scenario is het bewaren van de sleutel van een fitnessstudio of het zwembad. In dit geval bestaan er sleutelkluizen als kleine mobiele box in miniformaat

 • veel sleutels op één centrale plek bewaren

  • Bij het bezit van veel sleutels is het vroeg of laat noodzakelijk ze veilig en overzichtelijk op een centrale plaats te bewaren. Personen die de sleutel tot de sleutelkluis bezitten of de code kennen, krijgen ongecompliceerde toegang. Vooral op commercieel gebied is er niet zelden sprake van een gebouwencomplex met honderden verschillende sleutels die allemaal bewaard moeten worden. Afhankelijk van de toepassing zijn er de nodige kluizen in alle mogelijke afmetingen.

Montage van sleutelkluizen

Buitenmontage:

om de sleutel bereikbaar te bewaren, wordt de sleutelkluis doorgaans buiten gemonteerd. Daarbij is het belangrijk op de kwaliteit van de muur en de positie van de kluis te letten.

Binnenmontage:

voor de organisatie en het beheer van sleutels krijgt binnenmontage de voorkeur. De sleutelkluis kan op een geschikte plaats, zoals in een voorhuis of hal, worden geplaatst.

Wandmontage:

bij wandmontage moeten enkele parameters m.b.t. de wand worden opgehelderd:

 • algemene aard

 • isolatie en demping

 • dikte van de muur

 • weersgevoelige zijde van het huis

Bel me alsjeblieft: