9 Tips voor het kiezen van een toekomstbestendig toegangscontrolesysteem

Of je nu je plan voor directie presenteert of zelf de beslissing neemt: voordat je investeert in een elektronisch sluitsysteem wil je op deze vraag een helder antwoord:

 

Waar moet je op letten bij het kiezen van een toekomstbestendig toegangscontrolesysteem?

Een toegangscontrolesysteem is geen mobiele telefoon die je om de twee jaar vervangt omdat de techniek je alweer heeft ingehaald. Maar ook je toegangscontrolesysteem zit bomvol complexe technologie: electronica, hardware, software en integraties waar je vele jaren op wilt kunnen vertrouwen.

Als alles blijft zoals het is, dan komt dat waarschijnlijk wel in orde. Maar dat is een illusie.

Technologie raast door, de maatschappij verandert, veiligheidseisen veranderen mee, je krijgt software-updates, verbouwt je pand of breidt uit. Je ontwikkelt nieuwe afdelingen, met nieuwe eisen aan veiligheid en comfort. Je neemt bedrijven over die op een ouder systeem of andere leverancier draaien, maar je wilt alles binnen één platform beheren.

Of je wilt je investeringen over meerdere jaren spreiden en de digitalisering van je toegangscontrole stap voor stap invoeren. Als je dan bij stap drie bent, moet stap één dus ook nog goed werken.

De dynamiek is waarschijnlijk nog groter dan je verwacht. Daar dienen je investeringen tegen bestand te zijn.

 

 

We geven een paar tips om je op weg te helpen. Inclusief een paar die je nergens anders hoort.

 

  1. Is je toegangscontrolesysteem eenvoudig aanpasbaar? Ook achteraf?
  2. Integreert het toegangscontrolesysteem eenvoudig met derden?
  3. Is het toegangscontrolesysteem backward compatible?
  4. Is het toegangscontrolesysteem compatible met alle soorten cilinderprofielen?
  5. Garandeert de leverancier een retrofit toegangscontrolesysteem?
  6. Is het design van je toegangscontrolesysteem tijdloos?
  7. Wat weet je van de leverancier van je toegangscontrolesysteem?
  8. Wat is het energieverbruik van je toegangscontrolesysteem?
  9. Wat is de  levensduur van je toegangscontrolesysteem?

 


1. Is het toegangscontrolesysteem eenvoudig aanpasbaar? Ook achteraf? 

Gebouwen gaan technisch steeds langer. Maar onze manier van leven verandert steeds sneller. Dus hebben we flexibele en duurzame gebouwen nodig. Een tijdloze buitenkant met een eenvoudig aanpasbare binnenkant:

  • - Aanpasbaar
  • - Demontabel
  • - Duurzaam
  •  

Gebouwtechnologie zoals toegangscontrole moet daar op aansluiten. Die gebouwtechnologie moet klaar zijn voor een flexibele mix van wonen, werken, sporten, leren, zorgen en recreëren.

Dat zijn dus véél verschillende gebruikersgroepen die deze multi-functionele gebouwen en ruimtes met elkaar delen. En dus ook continue aanpassingen van je gebouw. Cilinders en deurhandels wil je daarom ook achteraf, bij renovaties of andere veranderingen in je gebouw makkelijk kunnen aanpassen in maatvoering of functionaliteit. Je wit ze eenvoudig kunnen verplaatsen, bijbestellen, zelf op voorraad houden of zelfs meenemen als je verhuist.

 

2. Integreert het toegangscontrolesysteem eenvoudig met derden? 

Integratie met gebouwbeheersoftware van derden, zoals  TKH, Aras , Nedap , Lenel en Genetec, kan het beheer van je faciliteiten eenvoudiger maken.

1 + 1 = 3. Integratie van je systemen met gebouwbeheersoftware van derden, zoals  TKH, Aras , Nedap , Lenel en Genetec kan veel moois opleveren. Maar hoe werkt het in praktijk? Wordt het echt zo mooi of marcheren de bugs straks in een eindeloze colonne je organisatie binnen? Vraag erop door.

Rocco Rentmeester van zorgverlener SVRZ: “De integratie en koppeling van SVRZ-systemen weegt zwaar voor ons. Bij brandmelding kunnen we in een keer automatisch een groep cilinders ontsluiten.”. 

Of zo’n integratie eenvoudig en stabiel is, hangt vooral af van de manier waarop de software is gebouwd. En dat bepaalt dus ook in belangrijke mate of je toegangscontrolesysteem toekomstbestendig is.

✅ Is integratie überhaupt mogelijk?
✅ Is het eenvoudig uitvoerbaar?
✅ Blijft het stabiel werken, ook bij updates?

Je zit niet te wachten op complex en duur maatwerk, waarbij het nog maar de vraag is of alles straks nog goed werkt. En je wilt al helemaal geen vervelende bugs omdat de ene partij een kleine software-update heeft uitgevoerd waar de ander geen raad mee weet.

Veel van dat soort problemen voorkom je al met eenvoudige client-software die voor een goede werking niet van derden afhankelijk is.

Vraag er vooral op door bij je leverancier.

 

3. Is het toegangscontrolesysteem backward compatible? 

Je mobiele telefoon pakt na een paar jaar geen updates meer, je apps werken niet meer en als je een nieuwe model koopt past je oude voedingskabel niet meer, of je moet er ook een nieuwe koptelefoon bij kopen omdat de aansluiting er niet meer is. Kortom je moet alles nieuw kopen om hetzelfde te kunnen blijven doen. Bekend?

Dat wil je zeker niet bij een belangrijke investering zoals een toegangscontrolesysteem. Je wilt geen onaangename verrassingen.

Check dus óf het systeem backwards compatible is, en hoe ver dat gaat: niet alleen in tijd terug, maar ook in functionaliteit.  Met andere woorden: geldt die compatibiliteit voor alle features?

 

Bepaal je eigen tempo

Stel, je spreidt de uitrol van je nieuwe toegangscontrolesysteem uit over vijf jaar. Sluit in jaar vijf alles dan nog naadloos aan op de systeemonderdelen die je vijf jaar eerder hebt aangeschaft? En als je over acht jaar een bedrijf overneemt of je wilt een deel van je systeem upgraden? Integreert je upgrade of het sluitsysteem van een andere leverancier dan, met behoud van alle functionaliteiten? Hoe zit het met de integratie van bekabelde systemen met jouw batterij-gevoede systeem, of vice versa? We zien bijvoorbeeld regelmatig klanten die in eerste instantie alleen de buitenschil van hun pand van een digitaal sluitsysteem voorzien en de binnenschil nog mechanisch houden, dus met een ‘ ouderwetse’ sleutel. Na jaren kun je alsnog besluiten om ook de binnenring te digitaliseren. Dan wil je geen vervelende verrassingen.

 

4. Is het toegangscontrolesysteem compatibel met alle typen cilinderprofielen?

Er zijn in de loop van de jaren vele soorten cilinders op de markt gekomen, met eigen maatvoeringen. Pas je een nieuw toegangscontrolesysteem toe in je huidige omgeving, dan wil je natuurlijk wel dat de nieuwe, electronische cilinders eenvoudig in de bestaande deuren passen. Zeker bij renovatieprojecten is dat een groot voordeel, aangezien je dan niet je complete sluitsysteem hoeft te vervangen, maar alleen een relatief goedkope en eenvoudig te installeren cilinder nodig hebt.

 

5. Garandeert de leverancier een ‘Retrofit’ toegangscontrolesysteem?

Retrofit is een term om te onthouden. Het lijkt op backward compatibility maar het ligt net even anders.

Eerst het grote voordeel: als je systeem retrofit is, hoef je je niet vooraf vast te leggen op een bepaald type toegangscontrole.

Je kunt eenvoudig aanpassen en inspelen op nieuwe behoeften rond je toegangscontrole. Of: je kunt software en componenten vervangen of upgraden zonder de complete hardware te moeten vervangen of gedoe met licenties.

Het is niet altijd eenvoudig om vooraf exact te weten waar je behoeften liggen en hoe het allemaal in praktijk uitpakt. Dan geeft het je veel vrijheid als jouw systeem flexibel is. En het bespaart je veel geld als je dure ombouw en vervanging van systemen kunt voorkomen.

 

Je zit niet te wachten op complex en duur maatwerk met onzekere uitkomst over de werking van alle functionaliteiten.
 

6. Is het design van je toegangscontrolesysteem tijdloos?


Ludger Voss, CTO van SimonsVoss: “Onze toegangscontroleproducten moeten tijdloos zijn. Ze moeten niet alleen decennia-lang goed werken, maar er ook al die tijd goed uit blijven zien. Het ontwerp kan dus niet te opvallend en vervolgens achterhaald worden binnen een paar jaar. We hebben klanten die ons elektronische sluitsysteem al sinds 1998 gebruiken en dat werkt en toont nog altijd goed. Dat is precies wat wij van onze sloten verwachten: ze zitten voor twintig of dertig jaar in een deur. Onze ontwerpers begrijpen hoe je de ‘look en feel’ actueel kan houden met subtiele details, zonder de lange levensduur aan te tasten.”

 

7. Wat weet je van de  leverancier van je toegangscontrolesysteem?

We noemden het al eerder: een toegangscontrolesysteem gaat lang mee. Belangrijk dus dat de leverancier dat ook doet.  Die moet robuust genoeg zijn om je systeem tot in lengte van jaren te blijven onderhouden, updaten en om te blijven investeren en innoveren. Ook als het economisch een tijdje tegen zit wil je kunnen vertrouwen op hun bereikbaarheid, snelheid van handelen en ontwikkeling van nieuwe producten en functionaliteiten die aansluiten bij de wereld van dat moment.

Technologieleveranciers buitelen vaak over elkaar heen met nieuwe features, de een nog slimmer dan de ander. We zijn er zelf ook niet vies van, het zit in het DNA van techneuten en de technologie waar we mee werken is nu eenmaal oneindig mooi en uitdagend. Maar jij hebt er alleen wat aan als het werkt zoals jij dat wilt. Is je beoogde systeem in praktijk en op het hoogste beveiligingsniveau door de mangel gehaald? Wat is de trackrecord van het systeem?

Tot slot wil je ook weten waar en door wie je systeem ontwikkeld en geproduceerd wordt, en wat de cultuur van die onderneming is. Zeker in een tijd dat logistieke ketens, productiekosten en internationale relaties onder druk staan, is het belangrijk om ook vanuit deze hoek je risico’s zoveel mogelijk in te perken.

 

8. Wat is het energieverbruik van je toegangscontrolesysteem?

Organisaties verduurzamen en stellen dus ook eisen aan het energieverbruik van hun systemen. Voor het energieverbruik van een elektronisch toegangscontrolesysteem tellen zowel de centrale als decentrale componenten, de digitale sloten. Die verbruiken niet alleen stroom bij openen en sluiten, maar ook in stand-by stand. In geval van een draadloos sluitsysteem zijn dat dus meestal batterijen. Per systeem verschilt de levensduur van zo’n batterij enorm. Een energiezuinig systeem is niet alleen beter voor het milieu, maar bespaart ook kosten van de batterij, de arbeidskosten voor het vervangen en levert bovendien hogere betrouwbaarheid van je toegangssysteem.

 

9. Wat is de levensduur van je toegangscontrolesysteem?

Een toegangscontrolesysteem is een micro-mechanische en elektronische ‘wereld’ met stressvolle condities. Deuren hebben naast het intensieve, dagelijkse gebruik te maken met weersinvloeden als vochtigheid, kou, warmte, en met schokken en geweld. Het is een gigantische uitdaging om elektronische sluitingen zo robuust te maken dat ze langer dan tien jaar probleemloos functioneren. Dat is echter wel het minimale wat je als klant mag verwachten.

Als je vandaag investeert in een elektronisch sluitsysteem, weet je dan zeker dat het over twintig jaar nog steeds goed werkt, dat je nog steeds kunt uitbreiden of vervangen en dat het aansluit op de productgeneratie van dat moment?

Vraag je beoogde leverancier hoeveel zij investeren in R&D en engineering, welk percentage aan medewerkers daaraan werkt. En natuurlijk: hebben ze voldoende klanten die hun elektronische sluitsysteem al langer dan tien of vijftien jaar probleemloos gebruiken? 

 

______________

➡️ Wij zijn SimonsVoss Technologies
➡️ We maken veilig eenvoudig
➡️ Met hoogwaardige toegangstechnologie die je snel en eenvoudig installeert, integreert en beheert.

👁️‍🗨️ Vond je dit artikel interessant? Volg ons op Linkedin, connect, stuur een bericht of bel.

België: be-simonsvoss@allegion.com
Nederland: nl-simonsvoss@allegion.com
Telefoon: +31(0) 20 654 1882

 

Bel me alsjeblieft: