Toegangsrechten

Een eenvoudige rekensom: zonder toegangsrechten is toegang onmogelijk. Of het nu gaat om een kaartje voor evenementen en bezienswaardigheden of tickets voor vervoermiddelen – voor bepaalde plaatsen zijn toegangsrechten nodig. Zo kan ook de sleutel als een toegangsautorisatie worden beschouwd voor iedereen die een deur wil openen. De sleutel staat dus niet alleen symbool voor de autorisatie, maar ook de deuropener.

 

Home Sweet Home

De grootste betekenis waaraan we ook het eerst denken, is de toegangsautorisatie tot de woning of het huis dat u huurt of bezit. Ook hier is uiteraard een sleutel nodig. Deze komt vanzelfsprekend toe aan de huurder/eigenaar, maar ook andere personen kunnen een sleutel nodig hebben: familie, familieleden, huisgenoten, evt. ook buren (in de vorm van een gegeven reservesleutel), maar misschien ook personen die huishoudelijk werk verrichten, zoals een reinigingskracht.

Rondom de eigen woonruimte

Een huis/woning dekt niet altijd de lading. Er kunnen nog andere toegangsrechten bestaan voor plekken vlakbij de woning: de parkeerplaats (bijv. een garage), het tuinhuis e.d. Ook hier is een sleutel nodig om toegang te krijgen.

 

 

 

Zutrittsberechtigung in privaten Haushalten

Aan het werk

Een andere belangrijke plaats waarvoor toegangsrechten nodig zijn: de eigen werkplek. Dit kan bestaan uit een toegangsautorisatie, maar het kunnen afhankelijk van de werkplek ook verschillende toegangsrechten zijn. Hierbij moet u denken aan het volgende: Is de hoofdingang voldoende? Is de eigen werkplek afzonderlijk afgesloten? Komen er nog andere ruimtes bij waarvoor toegangsrechten nodig zijn, zoals een magazijn of serverruimte? Bestaan hiervoor toegangsrechten, dan zijn er ook sleutels nodig. Verder moet ook nog bekeken worden of er bijv. een bedrijfsparkeerplaats bestaat waarvoor nog toegangsrechten nodig zijn.

Toegang van buitenaf

Niet alleen personen die tot het bedrijf behoren, hebben toegangsrechten, ook andere arbeidskrachten kunnen toegang hebben. Meer dan in de particuliere sector kan dit schoonmaakpersoneel zijn, maar ook externe bezoekers zoals leveranciers kunnen toegang krijgen, wanneer zij bijv. de mogelijkheid moeten hebben om zelf het magazijn te betreden en er direct geleverde goederen op te slaan. Ook dan zijn toegangsrechten nodig.

 

Schlüssel verloren

De gangbare vorm van toegangsautorisatie: de sleutel

Hoe gebruikelijk de sleutel ook is, hij kan een flink probleem worden – vooral wanneer u meerdere sleutels bij u hebt. Hoe meer toegangsrechten men heeft, des te meer sleutels het kunnen worden. Zo wordt de sleutelbos vooral op het werk al gauw heel groot.

Hoe het zo gaat: wie veel sleutels bij zich heeft, kan er ook sneller een of meer verliezen. Ongeacht het aantal: een of meer stuks verliezen is altijd vervelend en ook financieel een klap. Eén ding daarbij is natuurlijk: ook wie feitelijk nog steeds toegangsrechten tot de ruimten heeft, kan ze zonder sleutel onmogelijk binnengaan. Daarbij komt nog dat iemand de verloren sleutel zou kunnen vinden en op die manier onbevoegd toegang krijgt. Nog iets anders: om de veiligheid te herstellen, moeten cilinders en sleutels worden vervangen, wat afhankelijk van de sleuteltypes en -hoeveelheden een grote financiële belasting kan vormen.

Een zinvol alternatief is hier het gebruik van een digitaal sluitsysteem. Dit bespaart de analoge sleuteloverdracht en vermindert bovendien ook de hoeveelheid sleutels. Of in dit geval: de sluitmedia. Want alle toegangsrechten kunnen centraal op een medium (idealiter een transponder) worden bewaard. Zo ontstaat er meer ruimte in handtas of zak en minder ruimte voor zorgen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Digitaal van voordelen profiteren

Zoals we al beschreven: met een digitaal systeem heeft u de mogelijkheid in plaats van talrijke sleutels alle toegangsrechten op een transponder op te slaan (naar keuze ook een SmartCard of een ander medium). En mocht er toch eens iets verloren gaan, dan is de schade niet groot, want het sluitmedium kan in dit geval eenvoudig in het systeem geblokkeerd worden.

Een ander voordeel is dat de rechten niet alleen op één sleutel zijn gecombineerd, maar ook dat ze tijdelijk beperkt kunnen worden. Wie bijvoorbeeld in een bedrijf weet dat de leveranciers altijd tussen 8 en 10 uur 's ochtends komen, kan hun toegangsrechten in het sluitsysteem ook slechts tot die periode beperkt in het sluitsysteem vastleggen – heel eenvoudig met een paar muisklikken.

 

Wanneer uw belangstelling gewekt is...

Informeert u zich meteen over de digitale sluittechniek en profiteer van een eenvoudige en comfortabele oplossing waarmee u altijd flexibel kunt reageren, zoals bijvoorbeeld het Systeem 3060 van SimonsVoss.