Elektronisch beslag

Wat is eigenlijk een beslag? En wat is er kenmerkend voor? Wanneer een elektronisch beslag moet worden beschreven, is eerst een fundamentele analyse nodig. We kunnen dit algemeen en in detail aanpakken. In ruimere zin betreft dit bijvoorbeeld het beslag op kerkdeuren, die van gevormd metaal zijn voorzien, om de deur te stabiliseren en daarbij ook te versieren. Dat is natuurlijk niet wat we met beslag en elektronisch beslag in nauwere zin bedoelen.

Op dit punt zijn beslag en elektronisch beslag bedoeld als sluittechniek, dus het deurbeslag met deurkruk, knop en alles wat erbij hoort. Kortom, dit is een aanduiding voor de complete deurkrukgarnituur.

Beslag en elektronisch beslag hebben weliswaar veel verschillen, maar eerst moeten we onze aandacht richten op de eveneens talloze bestaande overeenkomsten.

 

 

 

Beslagen op een oude deur

Welke functies heeft het deurbeslag?

De waarschijnlijk belangrijkste en ook meest duidelijke overeenkomst van beslag en elektronisch beslag is de beveiliging van deuren. Het is dan ook belangrijk dat het beslag niet van buitenaf kan worden losgeschroefd.

Maar waaruit bestaat het beslag eigenlijk? Hier worden de deurscharnieren, het deurslot en ook de deurkruk genoemd, die van metaal, aluminium en kunststof kunnen zijn. Een elektronisch beslag heeft meestal een roestvrij stalen oppervlak, tegen meerprijs is ook een messing-oppervlak mogelijk.

Het beslag (ook elektronisch beslag) moet deuren beweeglijk houden. Daarom zijn er als draailagers scharnieren in te vinden, terwijl het slot en de accessoires aan de andere zijde zijn aangebracht.

Hoewel beslag en elektronisch beslag in nauwe zin juist vanwege hun functie worden ingezet, is ook het optische aspect – zoals vroeger al het geval was bij de betreffende kerkdeuren – niet geheel onbelangrijk, want het is voor iedereen die de deur bedient, zichtbaar.

 

Afbeelding van een SmartHandle

Wat doet een elektronisch beslag?

Wanneer u kiest voor digitale sluittechniek, behoort ook een elektronisch beslag (of vermoedelijk meerdere) tot de uitrusting. Met een digitaal toegangscontrolesysteem heeft u verder alle functies van het 'klassieke' sluitsysteem, maar profiteert u van talrijke andere voordelen.

Een elektronisch beslag wordt, net als de andere componenten van het digitale sluitsysteem, met een transponder of SmartCard geopend, dus met een digitaal sluitmedium. Daarnaast is het ook mogelijk om een toetsenbord voor het invoeren van de pincode te integreren.

Bij een elektronisch beslag is het in tegenstelling tot een normaal beslag ook mogelijk om het zonder cilinder te bedienen. Er hoeft geen sleutel in het slot gestoken te worden om te openen.

Als u een elektronisch gewenst vindt, kunt u kiezen uit vele varianten en accessoires. Optioneel ontvangt u daarvoor ook een DoorMonitoring-functie, zodat u te allen tijde geïnformeerd wordt wanneer er opvallende zaken als onbevoegde toegangspogingen bij de betreffende deur zijn.

 

Is uw belangstelling gewekt?

Alles over de onderwerpen elektronisch beslag, sluitsysteem en toegangscontrole leest u bij ons. Laat u bijvoorbeeld informeren over het Systeem 3060. Bij vragen kunt u altijd contact opnemen met ons en wij vinden het passende systeem voor u.