Belangrijk voor het sluitelement: de cilinder

Een kernstuk, wanneer het om sluiten gaat, is ongetwijfeld de profielcilinder. Of het nu woningen, toegangsdeuren of bedrijfsruimten betreft: er zijn cilinders ingebouwd die onbevoegde toegang moeten verhinderen.

 

Wat de profielcilinder onderscheidt

De meest voorkomende variant is ook tegenwoordig nog de mechanische cilinder. Om in een cilinder een sluiting te kunnen uitvoeren, is een sleutel nodig waarvan het profiel compatibel is met de cilinder. Dit is in de sleutel onder andere terug te vinden in de vorm van insnijdingen. Komt het profiel van de profielcilinder overeen dan kan het slot geopend en gesloten worden.

Weliswaar is dit mechanisme in de profielcilinder altijd hetzelfde, toch bestaan er bij de cilinders verschillende uitvoeringen. Hieronder leest u aan de hand van voorbeelden welke types profielcilinders er bestaan.

 

De profielcilinder als de meest gangbare variant

Men zou de profielcilinder ook de "klassieker" onder de cilinders kunnen noemen. Een andere, heel gangbare benaming voor hem is "dubbele cilinder", omdat aan beide zijden een sleutel in het slot gestoken en gebruikt kan worden. Daarom wordt de profielcilinder zeer vaak bij toegangsdeuren gebruikt.

Bij het gebruik van de profielcilinder kan desgewenst ook voor de zogenaamde gevarenfunctie worden gekozen. Wanneer men deze gebruikt, is de cilinder aan beide zijden te bedienen – ook er al aan één kant een sleutel in het slot steekt. Het is raadzaam om deze variant bijvoorbeeld bij appartementen met slechts één ingang te gebruiken, zodat de woning ook nog toegankelijk is als er per ongeluk aan de binnenkant van de deur een sleutel in het slot is blijven steken.

 

Schließzylinder

Andere gangbare cilinders

Naast de profielcilinders zijn ook knopcilinders, halve cilinders, hevelcilinders en buitencilinders te vinden.

De knopcilinder is een cilinder die slechts aan één zijde met een sleutel bediend kan worden, vanaf de andere kant wordt de cilinder met een knop bediend (vandaar de naam). Dit betekent dat de deur altijd kan worden bediend aan de kant met de knop.

De halve cilinder kan in het algemeen maar aan één zijde worden gesloten, omdat hij geen knop heeft. Bij deze cilinder moet erop gelet worden dat hij aan de binnenkant altijd 10 mm lang is. Deze lengte is vastgelegd. Vaak zijn bijvoorbeeld woning- en kelderdeuren voorzien van een halve cilinder.

Eerder eenvoudig en daardoor ook wat veiligheid betreft niet bijzonder hoogwaardig, is de hevelcilinder zoals bijvoorbeeld te vinden bij veel brievenbussen. Deze opent gewoon door een hendel die draait wanneer u de sleutel in het slot steekt.

Daarnaast bestaat er nog de buitencilinder die vooral wordt toegepast bij extra sloten, bijvoorbeeld op garagedeuren. De buitencilinder is hier van binnen vastgeschroefd.

 

Notausgang

De speciale rol van de anti-paniekcilinder

Een belangrijke, apart te noemen, rol onder de cilinders neemt de anti-paniekcilinder in, ook wel het "paniekslot" genoemd. Deze cilinder is vooral geschikt wanneer hij slechts aan één kant afgesloten kan worden. Dit klinkt weliswaar in eerste instantie vergelijkbaar met de halve cilinder, met het verschil dat bij de anti-paniekcilinder de niet afsluitbare zijde van de deur te allen tijde kan worden geopend om evt. snel te kunnen vluchten.

Een deur die is voorzien van een dergelijke cilinder heeft dan ook de bijzonderheid dat hij vaak geen conventionele deurgreep heeft, maar een paniekstang op de hoogte waarop zich anders de deurgreep bevindt. Dit heeft het voordeel dat de deur automatisch wordt bediend, mocht zich in een panieksituatie veel gedrang ontstaan.

 

 

 

 

De digitale cilinder als zinvol alternatief

De uitvoeringen tot nu toe hebben bijna uitsluitend betrekking op mechanische cilinders en we hebben daarbij weinig aandacht besteed aan de digitale cilinder. Terwijl dit toch een zinvol alternatief is, want hij brengt veel voordelen met zich mee. Als sluitmedium ontvangt u hier een transponder (of een ander digitaal medium), waarmee u deuren (en de bijbehorende cilinders) kunt openen.

Het digitale sluitmedium heeft als pluspunt dat het met een muisklik opnieuw geprogrammeerd kan worden in het sluitschema om de toegangsrechten te wijzigen. Bovendien is het duidelijk veiliger dan een klassieke sleutel. Wanneer bijv. een transponder kwijtraakt, kan deze eenvoudig in het bijbehorende systeem geblokkeerd worden zonder dat sleutels en cilinders vervangen hoeven te worden.

 

Informatie over het digitale sluitsysteem

Hebt u belangstelling voor een digitaal sluitsysteem? Hier leest u hoe veilig, flexibel en comfortabel sluitelementen met systemen als het Systeem 3060 functioneren. Als u nog vragen hebt, kunt u altijd contact met ons opnemen!